Translate

5 Ocak 2017 Perşembe

Balkabağı Çorbası

 
Türk milleti olarak balkabağı denilince ilk aklımıza şöyle cevizli güzel bir kabak tatlısı geliyor değil mi? Oysa potasyum açısından çok zengin olan balkabağını Avrupa'da daha çok çorba olarak tüketiyorlar. Tatlı olması sebebiyle çorba olarak pek tercih edilmese de özellikle çocuklarımız için harika bir besin kaynağı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu çorbayı uzmanlar da tavsiye etmektedir.. Bebekler için de çok güzel bir ek gıda olan bu tarifin yapılışına geçelim artık.
(Bebeklerinize ek gıda şeklinde verecekseniz tuz ve krema ilave etmeyin.)
 
 
Malzemeler:

1 kg Balkabağı
 2  adet  Soğan
1 adet Havuç
100 ml Krema (yarım kutu)
5 dal Adaçayı
Zeytinyağı
Tuz, karabiber

(Ben 1 adet de pırasa kullandım.)

 

Hazırlanışı:


 
 
 
Öncelikle balkabağımızı büyük dilimler halinde keserek fırın kabımıza alıyoruz üzerine birkaç damla sıvıyağ gezdirip yaklaşık 30-40 dakika kadar önceden ısıtılan 180-200 derece fırında pişiriyoruz. (Fırınlanınca kabağın lezzeti çok daha iyi oluyor.)
Diğer yandan 2 yemek kaşığı zeytinyağında adaçaylarını bekletiyoruz.(aroması çıksın diye ve kabağın kokusunu biraz olsun alsın diye.)Kabaklar fırından çıktıktan sonra içinde adaçaylarını beklettiğimiz zeytinyağını ocaktaki tencereye  alıyoruz, adaçaylarını birkaç dakika  soteledikten sonra yağın içinden çıkarıyoruz. Ve sırasıyla iri şekilde doğradığımız soğanları ekleyip birkaç dakika soteliyoruz daha sonra aynı şekilde havuçları ekleyip soteliyoruz. Son olarak da fırından çıkan balkabağını ekleyerek soteleme işlemini bitirdikten  sonra üzerine önceden ısıtılan yaklaşık 1,5 litre suyu ilave ediyoruz. Arzuya göre bu aşamada  içerisine tavuk suyu eklenebilir. Fakat et suyu bu çorbaya yakışmıyor, balkabağının tadını bozuyor. Tuz ve karabiberi ekliyoruz. Ve bir iki taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz. Pişen çorba malzemelerini blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvama gelinceye dek eziyoruz. Son olarak içine yarım paket krema (100 ml) ekleyerek karıştırıp servis ediyoruz. Kıvamı biraz koyu olan çorbayı sizler istediğiniz kıvamda ayarlayabilirsiniz.
 
Afiyet olsun.
 
Not: Telefondan (mobil) girenler görsele tıklayarak resmi daha net görebilirler.
Bon Appetit!

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder