Translate

11 Ocak 2017 Çarşamba

Lazanya (Lasagna)

Lazanya (Lasagna)





Not: Telefondan (mobil) girenler görsellere tıklayarak resmi daha net görebilirler.

Malzemeler:

  • Yarım paket lazanya
  • 300-400 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Karabiber
Beşamel Sos İçin;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
Üzeri İçin;
  • Kaşar peyniri rendesi
(Ben burdaki malzemelerin 2 katını kullanarak büyük  bir borcama yaptım ama yarısı bile çok fazla çıkıyor, o yüzden bir misafiriniz falan yoksa şayet burdaki ölçüye uyarak yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü sürekli ısıtılması her yemekte olduğu gibi bunda da  tadını bozacaktır.

Hazırlanışı:

Geniş bir tavaya sıvı yağı alın ve küçük küçük yemeklik şekilde doğradığınız soğanları ilave edin.Biraz kavurduktan sonra üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin.Kıymalar yeterince kavrulduktan sonra doğradığınız sarımsakları ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ..damak tadınıza göre tuzunu, karabiberini ve pulbiberini ekleyerek   orta ateşte 10-12 dk kadar soteleyin.Üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin ve yaklaşık 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin ve 5 dk kadar pişirin iyice fokurdadıktan sonra soğuması için ocaktan alın. Bu arada da beşamel sosu hazırlayın.

Beşamel Sos:

Beşamel sos için tereyağı ve unu küçük bir tencereye koyup orta ateşte kavurun ve üzerine sütü yavaş yavaş ekleyerek bir yandan da topaklanmaması için sürekli olarak çırpma teli ile karıştırın.Kaynayıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.

İç malzemesi ve beşamel sosu hazır olan lazanyaları ısıya dayanıklı bir fırın kabına  ya da borcama dizme işlemine başlayın..Bunun için borcam tereyağı ile hafifçe yağlanmış olmalı şimdi sırayla önce lazanya koyun daha sonra üzerine her yerine değecek şekilde ince katman halinde beşamel sos sürün ve üzerine kıymalı harçtan koyun her tarafına yayın sonra  yine bir lazanya koyun... işlem sırasıyla tüm malzemeler bitene kadar  bu şekilde devam edecek.

NOT:***** Ben haşlanan lazanyalardan aldım bir de haşlanmadan yapılanlar var  haşlanmayanlar kullanılırsa bu işlemden sonra yumuşaması için 15 dk kadar bekletiliyor ancak ben onu tercih etmiyorum.Ben bütün bu işlemleri lazanyaları haşladıktan sonra yaptım ve en son katına tekrar lazanya ve beşamel sosu ekledikten sonra beşamel sosun üzerine de bol kaşar peyniri serperek  180 derece fırında 15-20 dk kadar kaşarlar tamamen kızarıncaya kadar pişirin.Zaten iç harcınız ve lazanyalar daha önce piştiği için fırında kaşarlar kızarıncaya kadar kalması yeterli olacaktır. Birşeyi daha belirtmek istiyorum lazanyalar normal makarnalardan çok daha sert ve kalın  olduğu için üzerindeki haşlanma süresinden bir 10 dk kadar daha fazla haşlarsanız daha iyi sonuç alırsınız. Ya da şöyle diyeyim biraz koparıp bakın eğer çok sert değilse yiyebileceğiniz ve istediğiniz kıvamdaysa ocaktan alıp süzüp biraz dinlendikten sonra dizme işlemine geçebilirsiniz.
Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim.
     
     Afiyet olsun.



                 Bon Appetit!

1 yorum: