Translate

23 Şubat 2017 Perşembe

Tahinli Susamlı Kek

İpeksi Mutfak
Tahinli Susamlı Kek


Bugün tahinli  ve susamlı kek tarifi ile sizlerleyim. Tahin ve pekmez ikilisi bana nedense hep eski kış günlerini, çocukluğumu ve geniş aileleri hatırlatır. Kış sabahları herkesi sofranın etrafına toplayan, kahvaltıların olmazsa olmazı, içimizi ısıtan tahin-pekmez.
Herzamanki gibi biraz nostaljik olacak ama sıcacık soba bir yandan çıtır çıtır yanma sesleri, üzerinde sıcacık demli çay, sıcak ekmek, biraz beyaz peynir, tahin-pekmez, rafadan yumurta ve biraz zeytin ile nasıl da mutlu olurduk değil mi? Şuan doğalgazlı evler, lüks peynir çeşitleri, jambonlar vs. hangisi veriyor o sıcacık günlerdeki huzuru ve mutluluğu? Hiçbiri değil mi? Aslında olay çok da yiyecekte değil. Olay; aile olmakta, bir olmakta, bütün olmakta, çocuk olmakta imiş. Olay; hayatın gerçek yüzünü idrak edememekte imiş. Olay; küçücük şeylerden kocaman mutluluklar çıkarmakta imiş. Olay; yaşanılan acılarda bir olmakmış, bir olup küçücük sevgiyi kocaman yapıp  da dünyaya sığdıramamakta imiş. Olay; samimi insanlardaymış, samimi komşu, dost ne ise belki küçük bir bakkalda...imiş.

Bazen şuanki jenerasyon için çok üzülüyorum her açıdan daha şanslı gibi görünüyorlar değil mi? Aslında değil. Düşünsenize hiçbir zaman bizim gibi şirin sobalı anıları olmayacak, hiçbir zaman sıcacık özlem duydukları gerçek insanlar olmayacak.. hiçbir zaman kendi kendimize çıkardığımız oyunlardan haberleri olmayacak ve hiçbir zaman bizim kadar üretken olmayacaklar çünkü yoklukta üretkenlik şart ! Ve korkarım ki  bu gençlerin 20 yıl sonra nostaljik özlemleri bu günler olacak! Şuan  onların en büyük korkusu belki de tabletlerinin ya da akıllı telefonlarının şarjının bitmesi ve oyunlarının yarım kalması. Belki de sosyal medyada fazla takip edilememe korkusu ya da fazla "like" alamama!...Korkulara bakar mısın? Küçücük bir çocuğun elinden oyuncağının alınması gibi küçük korkular!!! Bizim korkularımız da çok büyüktü aslında çocukken bile şuanki ergenlerden çok daha olgunduk!

Halbuki takipçilerden kaçını tanıyorsun ya da kaçıyla gerçek samimi bir bağın var desen belki de binlerce kişi içinden 3 kişi çıkmayacak!
İşin kötü yanı yeni nesille birlikte neredeyse bizler de değerlerimizi kaybettik ve neredeyse hayatımızdaki hiçbir şey gerçek değil! Bir sosyal medya çılgınlığıdır gidiyor! Evet doğru kullanıldığında çok güzel bir şey ama yanlış kullanıldığında ( ki bizim insanımız genellikle yanlış kullanıyor) kapıda bekleyen bir facia aslında. Eşi, dostu ayıran, hırsın kölesi yapan icatlar vs.
Kimse kimseyi tanımıyor..eskiden o küçücük evlerde yapılan sohbetlerin, anıların, oyunların hiçbiri yok. TEDAŞ sağolsun ara sıra bir elektrik kesintisi yapıyor da millet elindeki tableti, telefonu, ve gözünü diktiği televizyonu bırakıp  ailesinin yüzüne bakıyor, hatta bir iki kelime de sohbet ediyorlar..İnsanlık için küçük ama şuanki biz için büyük adım!
Durum bu kadar vahim aslında dostlar.. İşte ben de bugün "tahinli kek" vasıtasıyla geçmişteki güzel anılarıma sarıldım ve sizlerle de paylaşmak istedim. Şimdi de tarifimi paylaşayım ben tahini ve tahinli helvayı hatta tahinli olan herşeyi çok seviyorum. Tahin susamdan yapıldığına göre  kekte tahinle susamın güzel bir kombinasyon oluşturacağını tahmin edersiniz sanırım. Piştikten sonra mutfağı saran mis gibi tahin kokusu da cabası tabi..hee bir hatırlatma kek soğuduğunda tahin aroması çok daha net hissedilecektir. Ben artan tahinle ise tahinli kurabiye yaptım.
Şimdi dilerseniz tarife geçelim.

İpeksi Mutfak
Tahinli susamlı kek
 
İpeksi Mutfak
Tahinli susamlı kek

İpeksi Mutfak
Tahinli Susamlı Kek
 

Malzemeler:
  • 3  adet  oda sıcaklığında yumurta
  • 1,5  su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1  çay bardağı sıvı yağ
  • 2-2,5 su bardağı un
  • 1 paket  kabartma  tozu
  • İsteğe göre kırılmış ceviz içi
  • Kalıbı yağlamak için bir miktar oda sıcaklığında tereyağı (1 yemek kaşığı kadar)
  • Susam
Hazırlanışı:
  • Yumurtaları  karıştırma  kabına  kırın.
  • Üzerine toz şekeri ekleyip en az 4-5 dk çırpın. (iyi kabarması için)
  • Daha sonra süt, tahin, sıvı yağ ekleyip tekrar  çırpın.
  • Kabartma  tozu  ve  2  bardak  unu bir kaba eleyip daha sonra karışıma ekleyin ve   tekrar  karıştırın. Eğer  un  az  gelirse  biraz  daha  ekleyin. Ancak boza kıvamında bir akışkanlık istiyoruz çok da katı olmayacak kek hamuru.(2 su bardağı yeterli)
  • Tüm malzemeyi akışkan  bir  kıvam  oluncaya  kadar  çırpın.(Kuru malzemeyi ilave edince spatula ya da çırpma teliyle karıştırmak daha iyi sonuç verir.)Bu aşamada kırılmış ceviz ya da fındık ekleyebilirsiniz.
  • Hamur hazır olduğuna göre  oda sıcaklığındaki bir miktar tereyağı ile kalıbın içini ve yanlarını güzelce yağlayın daha sonra yağlanan kalıbın her tarafına susam serpin. Bu durum kek piştikten sonra ters çevirdiğinizde kekinizin muazzam görünmesini sağlayacak ayrıca lezzetini artıracaktır.(Ben o aşamayı fotoğraflamayı unutmuşum ancak fırındaki ilk halinden anlarsınız kalıbın susamlı olduğu görünüyor.)
  • Hazırladığınız  kek  hamurunu  kek  kalıbına  boşaltın.
  • Soğuk fırına verin ve fırını 180 dereceye ayarlayın içini çekmesi için yavaş yavaş pişmesi daha iyi olacaktır. Eğer önceden ısıtılmış fırında pişirirseniz çok çabuk pişecek ve içi çiğ kalacaktır, içini çekmesi için fırında beklettiğiniz sürede ise dışı sertleşecek ve susamlar yanacaktır. O yüzden soğuk fırın olsun keki koyduğunuz anda 180 dereceye ayarlayıp çalıştırmaya başlayın.
  • 40 dakika kadar pişirin ve 40 dakikadan sonra kürdan testi yapın. Eğer kürdan yaş çıkarsa dereceyi azaltıp bir 5-10 dakika daha kekinizi fırında tutabilirsiniz. (Bu arada baştan beri kekin fırının orta katında olmasına özen gösterin.)
  • Tamamen pişen ve içini çeken keki fırından alın ve dikkatli bir şekilde üzerine servis tabağı koyup servis tabağına ters çevirin, çok gerek yok ama ben bu aşamada nemli bir bez örtüp 5 dakika sonra kalıbı kekin üzerinden aldım pofuduk yumuşacık bir kek olmuştu.
  • 15 dakika sonra dilimleyebilirsiniz.
İpeksi Mutfak
Tahinli ve Susamlı Kek




İpeksi Mutfak
Tahinli Kek ve Tahinli Kurabiye
 
  • Afiyet olsun.
 

 
 
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder