Translate

19 Mayıs 2017 Cuma

Hamsiköy Fırın Sütlaç

 
Merhaba, bugün Trabzon Hamsiköy'e ait muhteşem ötesi yöresel bir fırın sütlaç tarifi ile sizlerleyim.  Bu tarife asıl lezzeti veren şey o yörenin meşhur sütüdür ve tarif çiğ sütten yapılmaktadır.
Dilerseniz bütünnnnnn püf noktaları ile tarifin yapılışına geçelim.
 
İpeksi Mutfak
Hamsiköy Fırın Sütlaç

Malzemeler
  • 2 litre çiğ süt
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 paket vanilya
  • 2 yumurta sarısı
Üzeri için;
  • kavrulmuş fındık
Hazırlanışı;

Öncelikle 2 litre süt genişçe bir tencerede kaynatılırken diğer tarafta da küçük bir tencerede 1,5 su bardağı pirinç 2 su bardağı suda iyice haşlanır, tamamen yumuşaması gerekmektedir, kesinlikle pirinci direkt süte koyup haşlamayın! İyice pişen ve yumuşayan  pirinç ocakta  kaynamaya devam eden süte ilave edilir.
(şekeri bu aşamada koymayacaksınız yoksa pirinçler tekrardan sertleşir!) Pirinçler süt ile 10 dakika kadar  iyice kaynaşıp  yumuşadığında 1,5 su bardağı şeker ilavesi  yapılacak hatta bu aşamada bir fiske tuz katmak tatlının aromasını daha çok ortaya çıkaracaktır her tatlıda olduğu gibi. Bu aşamada şeker iyice eriyene kadar yine pişirilir ve son olarak 2 paket vanilya eklenir ve bir taşım daha kaynadıktan sonra  sütlaç ocaktan alınarak fırın kaplarına eşit paylaştırılır.. tencerede yaklaşık 1 kase kadar sütlaç bırakılır, diğer taraftan 2 yumurta sarısı güzelce çırpılır ve tencerede kalan sütlaca ilave edilerek  hepsi tekrardan çırpılır,  bu karışımdan 1-2 yemek kaşığı kadar bütün kasedeki sütlaçların üzerine ilave edilir ve  yavaşça karıştırılır.(Bu yumurtalı karışım sayesinde fırın sütlaçlar nar gibi kızaracaktır.)
Son ve en önemli aşaması ise fırın tepsisine koyulan sütlaçların yarısına kadar soğuk su ilavesi yapılmalı aksi taktirde sütlaçlar taşar ve hem kaplarda sütlaç kalmaz hem de fırınınız batar ;) hatta su azaldıkça ilave edebilirsiniz ama yeterli suyu koyduğunuzda ilave gerekmeden sütlaçlar nar gibi kızaracaktır bunun için 200 derece fırın yeterlidir.  Fırından çıkan sütlaçlar bolca kavrulmuş fındık ile kaplanır ve isteğe göre  sıcak ya da soğuk servis edilir.
Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.
İpeksi Mutfak
Hamsiköy Fırın Sütlaç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder